Gyakori kérdések

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az azokra adott válaszok.

 • Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új COVID-19 vírussal, és megbetegedhetnek-e? +

  Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani. Eddig egyetlen esetnél merült fel a COVID-19 fertőzöttség lehetősége állatoknál. A Hongkongi Nemzeti Állategészségügyi Szolgálat jelentette az OIE számára, hogy egy kutya tesztje COVID-19 vírusra pozitív eredményt mutatott. A kutya szoros kapcsolatban volt a tulajdonosaival, akik COVID-19-ben szenvedő betegek voltak. A kutya mintájából a COVID-19 jelenlétét real time PCR-el (valós idejű polimeráz-láncreakció) mutatták ki, a betegség klinikai tüneteit azonban nem mutatta az állat.
 • A COVID-19 vírussal fertőzött embereknek kerülniük kell-e az állatokkal való érintkezést? +

  Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), javasoljuk, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal és haszonállataikkal mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) is azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal! Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése. Ugyanezt javasolják abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett egy fertőzött emberrel.
 • Az állati koronavírusok megegyeznek a járványt okozó COVID-19 koronavírussal? +

  A koronavírusokat több nemzetségbe sorolják. Az ún. alfa- és béta-koronavírusok általában az emlősöket, míg a gamma- és delta-koronavírusok általában a madarakat és a halakat fertőzik meg. Számos különböző koronavírust különböztetünk meg. Ezeket a betegségeket nem szabad összetéveszteni a mostani COVID-19-el. A teljesség igénye nélkül, az állati megbetegedéseket okozó koronavírusok a következők: • A kutya-koronavírusa hasmenést vagy légzőszervi megbetegedést okozhat. • A macskák emésztőszervi koronavírusa okozza a macskák fertőző hashártyagyulladását azaz, a FIP-et. A haszonállatok körében: • Régóta ismert a fertőző bronchitis, amely a házityúkoknál okozhat súlyos légzőszervi tüneteket, illetve tojáshozam-csökkenést. Előfordulhat a pulykák koronavírus okozta bélgyulladása is. • A szarvasmarha koronavírusa emésztőszervi és légzőszervi kórképet is okozhat (szarvasmarha téli hasmenése). Ismertek továbbá a sertések járványos hasmenését, valamint a fiatal malacok agy- és gerincvelő-gyulladását előidéző koronavírusok. Lovaknál, rágcsálóknál és denevéreknél is előfordulnak különböző koronavírus kórokozók.
 • A vadállatok megfertőződhetnek-e a COVID-19 vírussal? +

  Nincs bizonyíték arra, hogy a vadállatok megfertőződhetnek vagy terjeszthetik a betegséget. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, érintettek lehetnek-e a különböző állatfajok a betegség terjesztésében.
 • Életbe léphetnek-e állatszállítást korlátozó intézkedések a COVID-19 járvány miatt? +

  Jelenleg nincs ok az állatok szállításának vagy kereskedelmének korlátozására, de a járványhelyzet alakulásától függően a hatóságok bármikor elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.
 • Fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével? +

  Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.
 • Hőkezeléssel elpusztítható a koronavírus? +

  Igen. A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik.
 • 1