Hírek állattenyésztőknek

NAK-AM podcast: a koronavírus-járvány hatása az agráriumra

A koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól folytatott podcast beszélgetést Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke – közölte az Agro Naplóval a köztestület.  A videó Győrffy Balázs Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.A beszélgetés során szóba kerültek a helyi piacokkal, az áruforgalommal, a munkaerővel, az agrárium társadalmi megítélésével, az agrártámogatásokkal és az összefogással kapcsolatos kérdések.

Bővebben ...

Tanácsok vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek koronavírus járvány idején

A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontos hogy a vágóhidak, húsipari üzemek folyamatos működése az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében biztosított legyen. Az élelmiszer-előállító létesítményekre, kiemelten a vágóhidakra és húsipari létesítményekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek betartása és dolgozók általi betartatása kiemelten fontos a jelenlegi járványhelyzetben.

Dolgozók:

 • Csak egészséges emberek állhatnak munkába, ez vonatkozik az élőállattal és a vágott testekkel, húsokkal kapcsolatba kerülő – valamint a gépjárművel hússzállítást végző – dolgozókra is.
 • Amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia, az újbóli munkába állása csak orvosi igazolással történhet.
 • A dolgozónak folyamatosan tisztán, ápoltan kell a munkahelyén megjelenni.
 • A munkavégzéshez folyamatosan – napi gyakorisággal és szennyeződés esetén –tiszta munkaruhát és védőeszközöket kell biztosítani.
 • Dolgozó saját ruhát csak a munka/védőruhája alatt viselhet, és az nem lóghat ki a munkaruhája alól.
 • A munkát csak alapos kézmosást követően kezdheti meg.
 • Belépési pontokon, illetve minden munkaállomásnál kötelezően folyamatosan biztosítani kell a vállalkozónak a kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget. Minden kézmosó helyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
 • Amennyiben szennyeződött a dolgozó keze, eszköze, ezeket kötelezően tisztítani, fertőtleníteni, szükség esetén a munkaruhát cserélni kell.
 • A WC-t és a dohányzó helyet csak ruhacserével lehet használni (pl. védőköpeny felvétele, vagy felső munkaruha levétele), előtte-utána el kell végezni a kézmosást, fertőtlenítést. A dolgozók oktatása során ezt ki kell hangsúlyozni.
 • Védőeszközöket a vállalkozás eljárásaiban lefektetettek szerint kell viselnie – járvány esetén is kötelező a szájmaszk viselése minden olyan üzemi területen, ahol fogyasztásra kész terméket kezelnek, továbbá javasolt gumikesztyű használatának elrendelése ezeken az üzemi területeken.
 • Meg kell határozni a szájmaszk és gumikesztyű, illetve egyéb védőeszköz cseréjének, vagy tisztításának/fertőtlenítésének idejét. Erre legalább szüneteket követően kerüljön sor.
 • Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, az általános személyi higiéniai előírások alapján sem állhat munkába, ez most hatványozottan érvényes.
 • A higiéniai követelményekről kötelezően oktatást kell tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk (a dolgozók egészsége érdekében).
 • Alapelvárás, hogy a dolgozó csak egészséges állapotban jelenjen meg munkahelyén. Jelen helyzetben azonban az üzemeltetőnek is fokozottan monitoroznia szükséges a dolgozók egészségi állapotát (pl. ha szükségesnek ítéli, hőmérőzze a dolgozókat és a betegség gyanúja esetén intézkedjen), továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
 • A takarítást végző személyzetet is el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
 • Ügyelni kell az árukiadásnál a fokozott higiéniára, a vágóhídi/ húsipari személyzet ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.

Dolgozói megbetegedés esetén:

 • Amennyiben egy vágóhídi dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, (hidegrázás, láz, erős köhögés, egyéb légzőszervi és mellkasi tünetek) a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett, és fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával. Amennyiben erre nincs lehetőség, el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől és mentőt kell hívni hozzá a szokásos eljárásrendnek megfelelően.
 • Amennyiben az üzem dolgozójánál felmerül a koronavírus fertőzés NNK eljárásrend szerinti gyanúja, akkor az üzemben tartónak követnie kell a népegészségügyi hatóság utasításait
 • A vágóhidak leállása, bezárása nem ajánlott. Azok az emberek, akik nem voltak kontaktusban az újfajta koronavírusban szenvedő betegekkel továbbra is folytathatják a munkavégzést.

Járvány esetén javasolt további eljárások:

 • Dolgozók hőmérsékletének mérése javasolt, mielőtt felvennék a munkát Az előállító létesítményekben a dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
 • Korlátozni kell a dolgozók számát az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken.
 • Kerülni kell a zsúfoltságot és nagy létszámú dolgozó jelenlétét a műszakváltásokkor, ezzel csökkenthető az esetleges keresztfertőzés az esetleges tünet nélküli hordozók esetében. Lehetőség szerint az egyes műszakok dolgozói ne találkozzanak egymással.

Környezet, berendezések, eszközök:

 • Észszerű határok közt csökkenteni kell a személyes kontaktust a más helyről érkezőkkel, a rakodásokat úgy kell szervezni, hogy az ilyen kontaktusból származó fertőzésveszély minimálisra csökkenjen.
 • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
 • Fokozottan tisztán kell tartani a gyakran érintett felületeket, a szállítóeszközöket és a rakodótereket.
 • A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
 • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

Beszállítók:

 • A járványhelyzet miatt előfordulhat, hogy a vágóhidaknak megnövekedett kapacitással vagy munkaerő átcsoportosítással kell működniük. Az átcsoportosítás során a fenti követelményeket be kell tartani és fokozottan ellenőrizni, kiemelten a kézmosást fertőtlenítést, védőeszközök cseréjét, mivel az átcsoportosított dolgozók jellemzően nem rendelkeznek megfelelő helyismerettel.
 • A megnövelt kapacitást minden esetben egyeztetni kell az illetékes engedélyező hatósággal.
 • Az új partnerek esetében mindenképp ellenőrizzék, hogy rendelkezik-e FELIR azonosító számmal. Ez az alábbi linken megnézhető: https://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso

Továbbra is kiemelten fontos a termékek nyomonkövethetőségének biztosítása és az állatvédelmi előírások betartása.

Forrás: www.nebih.gov.hu

Tájékoztatás élőállat és állati eredetű élelmiszerek szállításával kapcsolatosan

A COVID-19 humán koronavírus világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat. Különös igaz ez az alapvető termékekre, amelyek közé az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok is tartoznak.

Dolgozók- járművezetők
Annak érdekében, hogy a lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságát biztosítsák, a magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött az operatív törzs. A részletszabályok az alábbi linken érhetőek el: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyar-fuvarozokra-vonatkozo-eloirasokrol-dontott-az-operativ-torzs
A személyes higiénia betartása, a gyakori kézmosás, a személyes kontaktus minimalizálása az élőállatokat és élelmiszert vagy takarmányt szállító gépjárművezetők esetén is kiemelt fontosságú.  
Az Operatív Törzs döntése nyomán az áruszállításban résztvevő járművezetők 14 napos házi karantén ideje alatt is folytathatják munkájukat, amennyiben megfelelnek az itt szereplő feltételeknek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztatas-operativ-torzs-dontesrol 

Határátkelőket érintő korlátozások
A magyar határrendészet a magyar határátkelőhelyeket érintő korlátozások során elősegíti az élőállat szállítmányok elsőbbségét, amelyik határátkelőnél ez megoldható (pl. külön sáv áll rendelkezésre). 
Az új koronavírus miatti veszélyhelyzetben aktuálisan üzemelő határátkelőhelyek listája az alábbi linken érhető el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak

Élőállat szállítmányok
A gazdasági haszonállatok szállítása során továbbra is be kell tartani az 1/2005/EK tanácsi rendeletben foglalt rendelkezéseket. Annak érdekében, hogy a szállított állatok jólléte biztosítható legyen a szállítást során, az alábbi megelőző intézkedésekre hívjuk fel a figyelmet. 
• A szállítás tervezésekor a szállításszervező tudakozódjon az érintett tagállamok információs csatornáin keresztül, hogy a határokon előreláthatólag mennyi a várakozási idő, és ezt kalkulálja bele az állatszállítás teljes időtartamába. 
• Amennyiben a szállítás során az időkorlátok túllépése miatt szükséges az állatok 24 órás pihentetése, úgy minden esetben kérjen visszaigazoló e-mailt az adott tagállam ellenőrző állomásától, melyben megerősítik, hogy tudják fogadni a szállítmányt.
• Ügyeljen arra, hogy a vis maior helyzetekre rendelkezésre álljon egy olyan vészhelyzeti intézkedési terv, mely akkor lép életbe, ha az út során nem várt fennakadás történik (pl. hosszú várakozási idő valamelyik határon, vagy az állatszállító jármű sofőrje azért nem folytathatja az utat, mert mutatja a COVID-19 tüneteit).

Élelmiszer és takarmány szállítmányok
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelenlegi tájékoztatása alapján nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszer a COVID-19 forrása vagy átviteli forrása lenne. Meg kell azonban akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen az élelmiszerekre és azok csomagolására. A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás teljes folyamata alatt. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az árukirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.

Eszközök
A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, vagyis köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják, ezért a szállítójárművek rakterét, valamint a göngyölegeket minden szállítást követően fokozottan tisztítani kell a szokásos tisztítószerekkel.

EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállítási rend koronavírus járvány idején
A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az Európai Unió tagállamai közötti élőállat kereskedelmet érintően a hatósági állatorvosnak nem kell előzetes személyes ellenőrzést tartaniuk a gyűjtőállomáson vagy az állattartó helyen, amennyiben rendelkezésükre állnak megfelelő bizonyítékok, megalapozott tények az EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállításához. Az adatok hitelessége például olyan adatbázisok alapján igazolható, mint a TIR/ENAR vagy az érintett cégtől bekérhető önellenőrzési adatok formájában.

Amennyiben mégis szükséges lenne a helyszíni ellenőrzés, alapvető fontosságú az emberekkel való kontaktusok minimalizálása és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott alapvető szabályok betartása.

Az Európai Bizottság értesítése  szerint A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az  Európai Unió tagállamainak el kell  fogadniuk az elektronikusan a TRACES rendszerbe rögzített, EU-n belüli élőállat szállítmányokat kísérő állategészségügyi bizonyítványokat és Útinaplókat, amennyiben nem megoldható, hogy ezen dokumentumok papír alapon is kísérjék az élőállat szállítmányokat. Ezen dokumentumokat e-mailben is meg lehet küldeni az érintett tagállamok illetékes hatóságának.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Haszonállat tartó gazdaságoknak állatvédelmi szempontú tanácsok koronavírus járvány idején

A vonatkozó jogszabályok értelmében minden állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, azok kialakítása során tekintettel lenni korára, nemére és élettani állapotára. Mindez természetesen a hobbi-, a kis- és nagylétszámú állattartókra egyaránt vonatkozik.

A jó gazda gondossága mindazon állattartói magatartásokat foglalja magában, melyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlenek. Különösen ezen fogalomkörbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása.

Normál körülmények között:

 • Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő, rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
 • Az állatot fiziológiai szükségleteinek megfelelő időközönként meg kell etetni és itatni, a tejelő állatokat meg kell fejni.
 • Az állattartás helyén folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy a világítás, a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a levegő portartalma és egyéb környezeti paraméterek értékei az állatra ne legyenek káros hatással, és megfeleljenek az állat élettani és viselkedésbeli szükségleteinek.
 • Mesterséges szellőztetésű istállókban kiemelt figyelemmel kell gondoskodni a folyamatos felügyeletről és a rendszeres ellenőrzésről.

A koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetben:

A most kialakult – a mindennapi életvitelt jelentősen megváltoztató – koronavírus járványhelyzetben a haszonállat tartó gazdaságok vezetőinek lehetőség szerint előre fel kell készülniük a kivételes helyzetekre is, annak érdekében, hogy a telepen tartott gazdasági haszonállatok ellátása folyamatosan biztosított legyen.

 • A telepen az általános járványvédelmi előírások betartása mellett, a koronavírus járvány megelőzése érdekében is, fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
 • A munkát végzők számára lehetőség szerint érintést nem igénylő kézfertőtlenítőszer adagolót helyezzünk ki a szociális blokkokban.
 • Hívjuk fel a munkavállalók figyelmét arra, hogy amennyiben betegek, vagy a velük egy háztartásban élő megbetegedett, maradjanak otthon és értesítsék telefonon a háziorvosukat és a foglalkozásegészségügyi ellátást végző orvost is.
 • Át kell gondolni azt, hogy a telep dolgozóinak megbetegedése és munkájuk kiesése esetén ki tud bekapcsolódni az állatok átmeneti ellátásába. Az állatok gondozásával és felügyeletével akár ideiglenesen is megbízott személyt el kell látni a szükséges útmutatással az állatok ellátására vonatkozóan.
 • Lehetőség szerint érdemes nagyobb mennyiségű takarmányt és alomanyagot beszerezni a tartalékképzés biztosítása érdekében.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Az áruszállító sofőrök továbbra is végezhetik munkájukat

Az új típusú koronavírus járvány okán bevezetett intézkedések mellett is folytathatják munkájukat az áruszállításban dolgozó sofőrök.

A lakosság ellátásának biztosításához szükséges az áruszállítás folyamatossága. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján továbbra is érvényes az Operatív Törzs március 19-i döntése, mely szerint az áruszállításban résztvevő járművezetők 14 napos házi karantén ideje alatt is folytathatják munkájukat.

A részletes szabályok az alábbi linken érhetőek el: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztatas-operativ-torzs-dontesrol

A személyes higiénia betartása, a gyakori kézmosás, a személyes kontaktus minimalizálása az élőállatokat és élelmiszert vagy takarmányt szállító gépjárművezetők esetén is kiemelt fontosságú.

Az áruszállítással kapcsolatos aktuális információk elérhetőek a Nébih alábbi oldalánhttps://portal.nebih.gov.hu/koronavirus-szallitas

A koronavírus-járvány nem veszélyezteti a tojásellátási-láncot

Felkészült a húsvétra a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség), azaz a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kell aggódniuk a magyar vásárlóknak. A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok tojással való ellátása is biztosított, pánikvásárlásra semmi ok a termelők szerint.

"A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain, ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben. A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani koronavírus okozta körülményekhez” – mondta el Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke.

Az élelmiszer-előállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be: például a tojástermelési rendszerekben van, ahol a dolgozók több csapatra vannak osztva, nem találkozhatnak egymással, a feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy az kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztetett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.

Az elmúlt hetekben a takarmányalapanyag-ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de a kezdeti bizonytalanságok után sikerült helyre állítani a takarmányellátási-láncot.

Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint.

"Az állammal közösen a tojástermelő gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élelmiszer-ellátás zavartalan legyen. Hatalmas köszönet és elismerés illeti nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem azokat az élelmiszerláncban dolgozókat is: az élelmiszer-előállítóktól kezdve a rakodómunkásokon, áruszállítókon át a bolti dolgozókig, akik a sokkal megterhelőbb körülmények ellenére is biztosítják, hogy a hazai ellátás ne kerüljön veszélybe" – mondta Dr. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára.

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor átlagosan 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A gasztrós (hotel, étterem, menza) kieséseket pótolták/pótolják a felmerült  és felmerülő lakossági igények. Éves szinten a nagyüzemi termelés várhatóan 1,2-1,3  milliárd tojás lesz.  Ágazati szinten nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számít a szövetség.

Drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is – az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Okai: máris nőtt a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány-alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak.
– Nagyon fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy a lakosság tojásellátása hosszú távon is biztosítva legyen, az állatjólléti és beruházási támogatások rendszerének továbbra is zavartalanul, a megszokott ritmusban kell működnie – jegyezte meg Dr. Molnár Györgyi.

Forrás: Tojásszövetség