A koronavírus-járvány nem veszélyezteti a tojásellátási-láncot

Felkészült a húsvétra a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség), azaz a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kell aggódniuk a magyar vásárlóknak. A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok tojással való ellátása is biztosított, pánikvásárlásra semmi ok a termelők szerint.

"A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain, ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben. A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani koronavírus okozta körülményekhez” – mondta el Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke.

Az élelmiszer-előállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be: például a tojástermelési rendszerekben van, ahol a dolgozók több csapatra vannak osztva, nem találkozhatnak egymással, a feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy az kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztetett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.

Az elmúlt hetekben a takarmányalapanyag-ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de a kezdeti bizonytalanságok után sikerült helyre állítani a takarmányellátási-láncot.

Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint.

"Az állammal közösen a tojástermelő gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élelmiszer-ellátás zavartalan legyen. Hatalmas köszönet és elismerés illeti nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem azokat az élelmiszerláncban dolgozókat is: az élelmiszer-előállítóktól kezdve a rakodómunkásokon, áruszállítókon át a bolti dolgozókig, akik a sokkal megterhelőbb körülmények ellenére is biztosítják, hogy a hazai ellátás ne kerüljön veszélybe" – mondta Dr. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára.

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor átlagosan 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A gasztrós (hotel, étterem, menza) kieséseket pótolták/pótolják a felmerült  és felmerülő lakossági igények. Éves szinten a nagyüzemi termelés várhatóan 1,2-1,3  milliárd tojás lesz.  Ágazati szinten nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számít a szövetség.

Drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is – az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Okai: máris nőtt a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány-alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak.
– Nagyon fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy a lakosság tojásellátása hosszú távon is biztosítva legyen, az állatjólléti és beruházási támogatások rendszerének továbbra is zavartalanul, a megszokott ritmusban kell működnie – jegyezte meg Dr. Molnár Györgyi.

Forrás: Tojásszövetség