NAK-AM podcast: a koronavírus-járvány hatása az agráriumra

A koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól folytatott podcast beszélgetést Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke – közölte az Agro Naplóval a köztestület.  A videó Győrffy Balázs Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.A beszélgetés során szóba kerültek a helyi piacokkal, az áruforgalommal, a munkaerővel, az agrárium társadalmi megítélésével, az agrártámogatásokkal és az összefogással kapcsolatos kérdések.

A koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól folytatott podcast beszélgetést Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke – közölte az Agro Naplóval a köztestület. 

A videó Győrffy Balázs Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudonés a Spotify-on.

A beszélgetés során szóba kerültek a helyi piacokkal, az áruforgalommal, a munkaerővel, az agrárium társadalmi megítélésével, az agrártámogatásokkal és az összefogással kapcsolatos kérdések.

Így az is, hogy az önkormányzatok ne zárják be a piacaikat, sőt, hosszabbított nyitva tartására van szükség. Emellett az eszmecsere témája volt még az is, hogy az indokolatlan „pánikvásárlások” óta mindenki meggyőződhetett arról: biztosított és az is marad az élelmiszer-ellátás; a mostani helyzetben tudatosult sokakban, hogy milyen nagy jelentősége van a mezőgazdaságnak, az élelmiszeriparnak;

Továbbá a témák közt volt az árufuvarozás zavartalansága, az áruk szabad forgalma is, ami biztosított, és a nemzetközi egyezmények is segítik – állapították meg a beszélgetés résztvevői, akik egyetértettek abban: a járványhelyzet elmúltával még inkább kell majd törekedni arra, hogy ország határain belül lehessen előállítani a legtöbb terméket, technológiát, és ez utóbbiak működtetése is biztosított legyen. Az április 6-án induló egységes kérelmek beadásáról pedig elhangzott: a cél a támogatások mihamarabbi kifizetése, és az előlegek mértékének növelése.

De olyan kérdések is szóba kerültek a beszélgetésben mint az, hogy befolyásolhatja-e a Közös Agrárpolitika tervezését a járvány; lehet-e munkaerő-hiány a mezőgazdasági idénymunkáknál; mik a problémák a dísznövényágazatban; miként nőhet a magyar hal piaca; az olasz piac szűkülése után hogyan sikerült nagy mennyiségben nyerstejet eladni Macedóniába; van-e elég takarmány-alapanyag és gépalkatrész?

YouTube
Soundcloud
Spotify

 

 

Forrás: Agronaplo.hu