Hírek növénytermesztőknek

Járvány: államközi megoldást kér a zöldség-gyümölcságazat

Nő a mennyiség

A fűtött üvegházakban, fóliasátrakban a szedések már a télen, március elejétől folyamatosak, és egyre nagyobb mennyiségek kerülnek a feldolgozóba, csomagoló- és osztályozóüzemekbe. Az üvegházakban elindult a paradicsomszedés, és ott szintén nő a mennyiség, akárcsak a hidegfóliás káposztatermelőknél, ahonnan 2-3 hét múlva nagyobb mennyiségek áramlanak ki – tájékoztatta a nyilvánosságot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a hideg idő elmúltával következik majd a hidegfóliáspaprika-termesztőknél a nagy munka: a kiültetés.

Vivő van. Vevő lesz?

A szakember nem számít rá, hogy a jelentős mennyiségben kivitelre szánt hazai zöldség-gyümölcsexport logisztikai, szállítmányozási okok miatt nem jut el a külhoni piacokra. Az áruk szabad áramlást biztosítja, támogatja a belügyi operatív törzs, az áru zöldfolyosón utazhat. A kérdés az, hogy mennyit veszít a piac az európai országokban a járvány miatt fékeződő kereslet miatt. A másik kérdéses terület a hazai piac. A lényegében nullára visszaeső idegenforgalom jelentős kiesést okoz a zöldség-gyümölcságazatnak is: most természetesen kivárnak a kereskedők.

Edd az egészségért!

Ledó Ferenc úgy véli, ellátási gondok a járvány miatt nem lesznek, jelentős mennyiségű a tárolt áru: burgonya, gyökérzöldség, hagymafélék ugyan a nagy felvásárlási láz miatt egyes boltokban hiányozhatnak, de a megritkult készletek feltölthetőek lesznek. Friss gyümölcs, zöldség terén nem lesz gond, mert nő a mennyiség. A szakember biztatja is a lakosságot: fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt – ezek megerősítik, immunizálják a szervezetet, amivel megelőzhetők és/vagy könnyebben leküzdhetők a betegségek.

A kérdés: a munkaerő

A nagy kérdés az, lesz-e elég kézimunkaerő? Az ágazatban foglalkoztatott főállásúak az iskolabezárás és más intézkedés miatt nagy számban kiesnek most a munkából, a pótlásuk nehéz, különösen a csomagolás, válogatás, osztályozás területén. Az alkalmimunka-vállalókra is nagy szükség volna a 2-3 héten belül induló spárgaszedéseknél, illetve onnantól folyamatosan a különféle szezonális termények betakarításában. E munkákat Dél-Magyarországon nagy többségükben erdélyi vendégmunkások végezték. Az ő pótlásuk érdekében államközi egyeztetést sürget a FruitVeb, hogy például meghívólevéllel alkalmazhatóak legyenek. A szakszövetség emellett egyetemistákat párnapos bevonását is szorgalmazza.

Forrás: www.mezohir.hu

Járvány: Brüsszel segítené az agráridénymunkát

Oda kell érjenek palántázásra, szüretre

Az Európai Bizottság ma új gyakorlati javaslatokat adott ki annak érdekében, hogy az EU-n belüli mobil munkavállalók – köztük jelen esetben a mezőgazdaságban, főként a tipikusan kézimunka-igényes ágazatokban nélkülözhetetlen napszámosok – időben elérhessék munkahelyüket. Közismert, hogy mind a szabadföldi, mind az üvegházi vagy fóliás létesítményekben most indul a szezon nagyja a kiültetésektől a zöldség- és gyümölcsszedésen, -válogatáson át a csomagolásig, aminek jó része nem vagy csak nagy költséggel automatizálható. A mezőgazdasági idénymunkások bizonyos körülmények között kritikus betakarítási, ültetési és ápolási feladatokat látnak el. Ilyen helyzetben a tagállamoknak kritikus munkavállalókként kell kezelni ezeket a személyeket, és közölniük kell a munkaadókkal a megfelelő egészség- és biztonságvédelem biztosításának szükségességét.

EU: zökkenőmentességet!

Az EU e testülete sürgeti a tagállamokat, hogy hozzanak létre különleges, terhektől mentes és gyors eljárásokat az ilyen határmenti munkavállalók zökkenőmentes áthaladásának biztosítása érdekében, ideértve az arányos egészségügyi szűrést is. A bizottság azt is javasolja, hogy a tagállamok tegyék lehetővé a határ menti ingázók számára általában a határok átlépését, ha az érintett ágazatban a munka továbbra is megengedett a fogadó tagállamban.

Forrás: www.mezohir.hu

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy mindezidáig a 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. Az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezárultát követően lehetőség nyílt az egyes jogcímeket érintően a végfizetés előkészítésére. Hozzátette: a szükséges kontrollfolyamatok lezárását követően a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő területhez kötött jogcímek - mint például agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás - kifizetését, már a mai napon (2020.03.26), agrár-környezetgazdálkodás jogcímen közel 7300 ügyfélnél 8,76 milliárd forint összegben történik kifizetés. Április elejétől a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is lehet számítani. Ennek keretében a területalapú támogatást, a zöldítést, vagy a termeléshez kötött támogatásokat folyósítják folyamatosan.

A tárcavezető hangsúlyozta, a Magyar Államkincstár által adott tájékoztatás alapján nem fogalmazódott meg technikai vagy egyéb, a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre visszavezethető nehézség, amely a kifizetéseket hátráltatná, illetve ellehetetlenítené. Kifejtette: a gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosult termelők minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz.

űA miniszter kiemelte, a június végig tartó időszakban összesen 122,5 milliárd forint kifizetésére lehet számítani. A tervek szerint a legtöbben áprilisban és májusban részesülnek utalásban, hiszen a teljes hátralevő keret 66%-át, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25%-át, közel 30 milliárd forintot májusban tervezik kifizetni.

Az Agrárminisztérium minden olyan lépést megtesz, amely hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi likviditásának biztosításához – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Katarzisról beszél az agrárminiszter

Járatlan útra kényszerültünk, példátlan problémámra kell a megfelelő intézkedéseket gyorsan megtalálni – mondta a napokban Nagy István agrárminiszter, akit Győrffy Balázs NAK-elnök interjúvolt a koronavírus-járvány hatásairól. A szakminiszter – Győrffy Balázs vidéken szerzett tapasztalatait megerősítve – úgy látja: beigazolódott a régi mondás, miszerint bajban ismerszik meg az ember. – Míg a válság előtt sokszor az irigykedés, a versengés jellemezte a gazdavilágot, most a segítségnyújtás, az összefogás példáit látjuk. Ez a katarzis, ez a magatartás bizonyítja számomra, hogy a vidék erkölcsi tartása révén mindig lesz esély a megújulásra Magyarországon. És ezért bízom abban is, hogy mindig lesz étel az asztalunkon – fogalmazott Nagy István.

Ugyanakkor mindkét vezető agrárpolitikus egyetértett a járványválság egyik legfontosabb tanulságának üzenetében: muszáj enyhíteni a hazai agrárlogisztikai, agrotechnológiai függőséget. – Élelmiszer-alapanyag van bőséggel Magyarországon, de néhány alapanyag, speciális készítmény csak külföldről beszerezhető, és most is láttuk: az önellátás korlátai komoly kockázatokat rejtenek – hangzott el az agrárminiszter és a NAK-elnök beszélgetésében.

Forrás: www.mezohir.hu

Az önkormányzatokhoz fordult a disznövényágazat

A hazai dísznövénykertészek és virágárusok nevében arra kérjük az önkormányzatokat: ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelében.

Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítésének legfontosabb helyszínei! A lakosságot pedig kérjük, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat! Az elmúlt hetekben a hazai dísznövényágazatot nagyon komoly veszteségek érték már értékesítési lehetőségeik csökkenésével, illetve míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok iránti radikálisan csökkent.

A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket.

Az ágazatot érő veszteség várhatóan mintegy 174 milliárd forintot tesz ki. A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket. Tisztelt Önkormányzatok! Kérjük, ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket!

Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat! A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben, mint valaha. Kérjük, ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit! A piacok az áruházaknál is biztonságosabbak lehetnek, a szabályok betartásával.

Forrás: www.agraragazat.hu

 

Mezőgazdasági munkát továbbra is lehet végezni

Az Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

Mint a 2020. március 27-én megjelent kormányrendeletben szerepel, a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor. Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) vásárlás.

Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben vásárlás – ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat –, a piacon, a helyi termelői piacon vásárlás, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben vásárlás.

További alapos indok a rendelet szerint egyebek közt az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások igénybevétele, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele, az állatok ellátása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása. A kamara falugazdászai továbbra is a tagság rendelkezésére állnak (www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/101538-megvaltozott-a-rendkivuli-ugyfelfogadasi-rend-2), azonban személyes ügyfélfogadásra csakis előzetes telefonos egyeztetést követően van mód.

A NAK intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

Forrás: www.mezohir.hu

Módosul a növényegészségügyi bejelentések határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel megváltozik a növényegészségügyi bejelentések határideje. Ez azt jelenti, hogy a bejelentési kötelezettségnek – 2020. március 14. helyett – 2020. április 30-ig kell eleget tenni, továbbá ennek megfelelően a növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozó támogatási igényeket is április végéig lehet benyújtani. A növényegészségügyi regisztrációs szám igénylésének és a termelés éves adatainak bejelentési..

Bővebben ...

Tanácsok koronavírus járvány idején a helyi termelői piacok vonatkozásában

A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok. A piacokon ugyanis helyben, mentesülve a felesleges utazástól, elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Működésük mind a termelő, mind a lakosság számára előnyős. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb gyakorlati tanácsokat biztonságos üzemelésükhöz. Személyi, közösségi követelmények: A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges..

Bővebben ...

Válsághelyzeti munkacsoport alakult a Vetőmag Szövetségnél

Koronavírus operatív csoportot alakított a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés célja, hogy a vetőmag-ellátás és szállítás érdekében minél több információt gyűjtsenek és közvetítsenek a stratégiai fontosságú ágazatból az Agrárminisztérium felé. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: – az elmúlt hetek soha nem látott akadályok elé állítják a gazdaság szereplőit. Ez alól nem kivétel az élelmiszerlánc első lépcsőjének tekintett vetőmagszektor..

Bővebben ...